Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2006 20:06 - Linux & webcam
Автор: delafer Категория: Технологии   
Прочетен: 3148 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 21.10.2006 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И така... купих си уеб-камера Labtec. Глезотия с една дума, като си общувам по нета с приятни мен индивиди, да си гледаме и физиономиите. Комплекта лъскав, упътване и CD с драйвери и софтуер, ама само за ...windows  естествено, не съм си и помислял друго.
  Изпълнявам всичко за включването - то като за американци, с картинки, сакън да не мушне куплунга някъде другаде човек, не, че ще може...
  Отварям аз YAST / със SUSE 10.1 съм, ровичкам по хардуера - камерата си е там, разпознало даже производителя и модела, да ама до тук. Никоя програма не намира въпросната камерка... Логично - трябват драйвери.
  На теория всичко е ясно - модул, прекомпилиране на ядро / о, ужас ! / и всичко тръгва гладко... Да видим.
  На помощ идва добрия стар Google ... Запитване "webcam linux" - разни коментари по форуми, тъпотии и бла бла. Зрънцето истина сред купищата се оказва следното Spca5xx - модул към ядрото. След 5-6 неудачни попадения, хоп : http://mxhaard.free.fr/index.html. Направо златна страница с изобилие от информация по интересуващата ме тема и то на 2 езика : fransais & english !
  Какво е необходимо първо, естествено... да проверим дали камерата ми се поддържа от въпросния модул, или драйвер ако ви харесва. Списъкът е тук : http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html, доста е дълъг и впечатляващ .
  Продължаваме напред - сваляме файлчето - те са два за ядро преди 2.6.11 и за по-ново. Това, естествено са архиви... е знаем какво да правим с тях. Разопаковаме, ark си прави съответната папка /ако пък ви харесва действайте направо в конзола :) /, там се мъдри нещо такова - gspca_build . Е, това е което ни трябва !
  Но ! Малко преговор преди това : какво трябва при компилиране и добавяне на модули към ядрото - основно 2 неща : gcc и kernel-source. Компилатора, обикновено си е инсталиран, но не е лошо да се провери. Виж, соурса на ядрото обикновено го няма трябва да се намира в /usr/src/linux-2.x.x - точната версия . Е, тук има едно малко капанче, за непатилите. Първо човек веднага се юрва да сваля соурса от първоизточника - http://www.kernel.org/. По принцип да, но това не е винаги най-правилното решение... При голяма част от дистрибуциите това върши работа. Но при доста други - не /SuSE е една от тях/. Защо ? Еми, защото разработчиците на съответната дистрибуция са намерили за добре да си компилират свой вариант на ядрото. Затова на съответния сайт с ъпдейти, или на диска има пакет kernel-source. Е точно той ни трябва...
  Така-а-а ... Подредихме масата, накълцахме салатата, сега можем да действаме. Отиваме в директорията, където разархивирахме програмката (gspca_build), не забравяйте да я направите изпълнима... Влизаме като root по който начин предпочитате, и стартираме програмката. По монитора протичат няколко съобщения за това какво се прави в момента и след секунди всичко е готово. Това е ! Накрая restart и вече се радвах на новата си придобивка...
  Е, не съвсем... Защото трябваше да си изнамеря и подходящите приложения за нея. Kopete се издъни, поне във версията, която ползвам аз. Но за тази част от приключението webcam & linux ще пиша в следващите дни.
  Надявам се, все на някого това полулитературно произведение да му хареса, и повече - да му свърши работа...
  До скоро !



Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - Много труд за нищо, момче...
21.10.2006 21:14
Защо не питаш, преди да се набутваш с уеб-камери? Драйверите не са проблем, уеб-камера за Линукс се подкарва лесно, гледам, че и ти си се справил. Проблема не е там, а в това, че на практика няма да има как да я ползваш!
Нито със Скайп, нито с ICQ, нито с Yahoo Messenger става и на практика няма да можеш да си комуникираш нормално с останалия свят. Казвам нормално, защото все пак ти остава варианта да подкараш един бъглив messenger ранна версия, който що-годе работи и да молиш хората с Виндовс да си го инсталират и те и да си говорите през него.
цитирай
2. tonitochev - супер
21.10.2006 21:17
Супер е ,че си решил да споделиш по-един приятен и ясен начин опита си.За съжаление аз не мога да се възползвам,тъй като с моя интернет(по-точно скоростта му)е безмислено да си купувам видеокамерка.Но други хора ще могат да се възползват,а и незапознатите ще видят,че Линукс не е нещо екзотично и непонятно,а ОС различна.Но напълно удобна и използуваема.
цитирай
3. delafer - до анонимния
21.10.2006 21:30
Много бързаш да пишеш... Хахаха точно с уиндоуски потребители си се гледам... и то точно с yahoo... Даже може и с MSN, ама аз лично не познавам такъв дето да го ползва. Скайпа засега не поддържа, но за следващата версия са обещали... Впрочем аз не го ползвам.
Прочети ми и следващия материал - утре ще го побликувам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: delafer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 25617
Постинги: 6
Коментари: 12
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031